Ik heb geen stress. Daar heb ik geen tijd voor.

Een paar jaar geleden had ik een drukke baan, een druk gezins- en sociaal leven en allemaal andere verplichtingen. Ik had geen moment rust en was constant bezig met het nakomen van alle afspraken. Mijn to-do lijst bleef maar groeien. Elke keer dat ik een ding af kon vinken, kwamen er 3 nieuwe voor in de plaats. Het was vervelend, maar niet altijd direct een probleem. Totdat ik steeds vaker het gevoel kreeg dat ik grip aan het verliezen ben. Ik zag een vriendin van mij bergen werk verzetten met altijd een volle agenda, ook privé. Soms leek het alsof ze nooit slaapt. En dan gaan ze ook nog eens een paar keer per jaar op vakantie. Hoe deed ze dat?

Iedereen is druk

Toen ik uitgenodigd was voor een feestje of een leuke borrel dacht ik meteen: Daar heb ik echt geen puf voor. Met welke smoes kom ik hier weer mee weg... Ik was druk en had het niet door dat het anders kon. Dat ik op de rem kan trappen.

Hoe druk ben ik echt?

De waarheid was dat ik wel tijd voor mij zelf nodig had. Soms wat meer en soms wat minder. Geen tijd voor mijzelf maken zorgde er voor dat ik niet voldoende toe kwam aan de dingen die ik wilde doen, dingen waar ik blij van werd en waar ik energie van kreeg. Er was te weinig ruimte voor ontspanning. En als het voor even is, is dat natuurlijk geen probleem. Drukte kan je niet altijd vermijden.

Ook ik ben belangrijk

Nu weet ik: prioriteiten stellen maakt het verschil.  Want "Ik heb geen tijd" kunnen zeggen, betekent dat er iets niet belangrijk genoeg voor je is om daar wat tijd voor vrij te maken.

Door druk te zijn met alles nog wat, zei ik ook nee tegen mijzelf. Maar ik vond het blijkbaar niet belangrijk genoeg, alles en iedereen ging altijd voor.  Geen tijd werd een excuus om iets niet te doen.

Als je iets echt belangrijk vindt en er prioriteit van maakt, dan doe je er alles aan om hier je tijd voor vrij te maken.

Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig,

tijd om bij te komen van de drukte van de dag en tijd om uit te rusten. Zo gaat je stressniveau omlaag. Rust werkt het beste tegen stress. Dus wacht niet te lang om tijd voor jezelf te nemen. Soms zijn een paar minuutjes al voldoende om je al relaxter te gaan voelen.

En als je denkt dat je geen tijd hebt voor een momentje rust omdat er nog zoveel werk gedaan moet worden: Krijg je je werk af als je langer doorwerkt? Want je productiviteit neemt toe als je uitgerust bent, je kunt je beter concentreren en veel dingen gaan je gemakkelijker af. In plaats van te denken dat je tijd verliest als je even gaat ontspannen: je wint er juist de tijd mee. Wanneer je meer ontspannen bent, ben je ook weer leuker voor je partner, kids, vrienden en familie.

Wacht niet af 

Als je gaat wachten tot je je takenlijstje afhebt, zal je waarschijnlijk nooit een rustmoment krijgen. Stel het niet uit. Je bent zeker niet lui als je niets doet. Als je tijd voor jezelf maakt, voel je je daarna beter en kun je meer aan.

 

Wat ga je vandaag voor jezelf doen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.